Eski Çağ Devletlerinin yönetim ve ordu sistemi farkları
Eski çağda kurulmuş Sümer, Mısır, Akad, Hitit, Roma ve Asya Hun Devletleri'nin yönetim ve ordu sistemlerinin güçlü ve zayıf yönleri
Sümer:Düzenli bir orduya sahip değillerdi ve Askerlik zorunluydu. Kent devletleri şeklinde organize olan ve başlarında ensi veya patesi adı verilen yöneticiler bulunan bu kentler birbirleriyle mücadele etmişlerdir.
Mısır:
Firavun tarafından yönetilen profesyonel bir ordu vardı. Paralı askerlerde kullanılırdı. Firavunlar bir önceki firavunun soyundan gelen kişiler seçilirdi.Akad:
Düzenli bir orduya sahipti. İlk imparatorluklardan biri olarak(imparatorluk adı verilen sistemin temelini attılar) askerlik zorunluydu.
Hitit:
Düzenli bir orduya sahip olup savaş arabaları konusunda gelişmişlerdir. Tarihteki ilk anlaşmayı Mısır ile imzalamışlardır.
Roma:
Lejyonlar halinde iyi organize edilmiş askeri birlikleri vardı. Roma 2 dönemde sınırlarını genişleterek eyaletlerden oluşan küresel bir devlet olmuştur. Kavimler göçü etkisiyle Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmışlardır.
Asya Hun Devleti
İlk hükümdarı teomandır. Metehan ordu sisteminde reformlar yapmıştır. Metehan kendi icat ettiği ıslık çalan oku ile ordusundaki okçuları hareket ettirmiştir. Yönetimde Tanrı'dan verildiğine inanılmış bir inanç vardır ve bu "kut" Olarak ifade edilir.
Yorumlar
Yorum Gönder